Historie

Rudolf Magnus. Bakermat voor farmacologie.

In 1908 wordt Rudolf Magnus in Utrecht benoemd tot de eerste hoogleraar in de farmacologie. Oftewel, wat is de werking van geneesmiddelen op het hart, de longen en het maagdarmkanaal? Zijn ontdekkingen gaan de hele wereld over. Als snel is zijn werkplek, een oud ziekenhuis voor slachtoffers van de pest, niet langer geschikt.

Nobelprijs gemist

Rudolf overtuigt anderen van het nut van een nieuw laboratorium. In 1926 legt zijn dochter, Erika, de eerste steen. Helaas komt de wetenschapper er nooit te werken. Hij overlijdt in 1927 tijdens zijn vakantie in Zwitserland. Net na zijn nominatie voor de Nobelprijs, welke hem vanwege zijn dood niet kan worden toegekend.

Markant pand

Na zijn dood wordt het laboratorium omgedoopt tot Rudolf Magnus Instituut. Historici bestempelen het pand als markant aangezien verschillende bouwstijlen met elkaar vervlochten zijn. Het resultaat is een opvallend functioneel gebouw met expressionistische accenten. Het fraaie trappenhuis, het auditorium met de originele collegebanken… De authentieke uitstraling maakt Rudolf Magnus tot een inspirerende omgeving om in te werken.

contact